Kuukauden auto: Rafale, toukokuu 2024

Rafale Rafale E-Tech full hybrid on kuulemma muotoiltu ilmailun historian inspiroimana, sen nimikin on peräisin Chadron-Renault kilpalentokoneesta, jolla lennettiin 1934 uusi nopeusennätys 445 km/h. Dassault Rafale puolestaan on nykyaikaisen ranskalaisen hävittäjäkoneen nimi, suomennettuna Rafale tarkoittaa tuulen puuskaa tai suosionosoitusten myrskyä.

Uusi Espace on läheistä sukua tälle uutuudelle, niissä on sama voimalinja, sama akseliväli, ym. Viistoperäinen kori on sitten aivan erilainen, sen keulasta löytyy maahantuojan sanoin Renaultin uutta muotokieltä. Bensiini- ja sähkömoottori tuottavat yhteensä 200 hevosvoimaa, mutta jollei se vielä riitä, niin tulossa olevaan nelivetoiseen malliin niitä heppoja on pakattu peräti 300 kipaletta.

Tämä Rafale Esprit Alpine versio on saanut ylleen alkuperäistä ”Alpinen sinistä” väriä hieman tummemman maalauksen, se sopii mielestäni erittäin hyvin tähän aika tyylikkääseen korimalliin.

Autossa on google assistantin ääniohjauksella toimiva Solarbay panoraamakattoikkuna, valitettavasti se ei oikein pelitä tässä pienoismallissa, on näköjään jäänyt jumiin johonkin puolivälin tummuusasteeseen.

Rafale
Rafale

20. tuuman timanttihiottujen Castellet kevytmetallivanteiden keskiössä näyttää olevan uusi Renault-logo, Alpinen A-logot sijaitsevat puolestaan etulokasuojien yläkulmissa. Tällä kertaa en motkota muusta kuin kokomustasta sisustuksesta ja Silestone-renkaista, ovat nääs laittaneet vihdoinkin oikean malliset ja toimivat ulkopeilit tähän pienoismalliin.

Rafale
Rafale

Yksi viistoperäisen Rafalen erikoisuus on puuttuva takalasin pyyhin, sitä kun ei ole oikeassa 1:1 autossa, niin ei sitä ole asennettu 1:43 pienoismalliinkaan. Ovatten tuulitunnelissa suunnitelleet takalasin kaltevuuden sellaiseen kulmaan (17 astetta), ettei siihen pääse pölyt tarttumaan. Eli siis hiukan niin kuin allekirjoittaneen Tippa-Rellussa, sekään ei tarvitse sitä pyyhintä. Oikeasti asiaa tietenkin auttaa suurikokoinen ilmahöylä lasin yläreunassa, ja mikä parasta myös pienoismallin höylän ja lasin väliin on jätetty aivan pieni rakonen.

Rafale
Rafale

Erityisesti keulan ja peräpään muotoiluun on käytetty tiettävästi aikaa ja euroja, kertoo eräs sivusto. Ja kyllähän keulan säleikön sinisen ja mustan värileikkiä on kiva katsella, sen väri kun vaihtuu katselusuunnasta riippuen. Siinä on käytetty hyväksi optisen taiteen uranuurtajan Victor Vasarelyn ideoita. Valitettavasti ei tosin pienoismallissa, mutta vertailukuva antaa siitä hieman käsitystä. Yhdessä kuvassa olevan noin 40 senttiä pitkän Chadron-Renault Rafalen pienoismallin olisi saanut omakseen 70 euron sijoituksella.

Vertailukuvat auto ja lentokone Rafaelesta on otettu Renaultin osastolla Retro Mobilessa 2024. Valmistaja Norev, Ranska/Kiina.

Rafale


Kari Kitti.


Club Renault de Finlande ry
Tämän sivun kuvat on ottanut Kari Kitti, oikeudet pidätetään.
WWW.RENAULTKERHO.NET
postia@renaultkerho.net